Goed bedacht of slecht verzonnen?

Zaterdagmiddag. Samen met Jeroen check ik in, de standaard gewoonte wanneer we elkaar ontmoeten. Inchecken is niets meer dan delen hoe je er op dat moment bij zit. Wat leeft er bij je? Hoe gaat het met je? De een spreekt, de ander is stil. Simpel. Het is fijn voor jezelf, omdat delen zonder reactie te ontvangen zorgt voor ruimte en verdieping. En voor de ander(en), omdat zij zodoende een idee hebben van waar jij op dat moment zit.

Een dag eerder had ik al aandachtig ingecheckt met een goede vrienden. Ik voelde een diepe vermoeidheid. Een vermoeidheid die gaat over het alsmaar moeten bedenken van alles. Zo heb ik net mijn huis verkocht en moet ik gaan bedenken waar ik hierna ga wonen. En voor Mannenkracht moet ik bedenken wat een goede marketingstrategie is. Covid komt om de hoek kijken, dus moet ik bedenken wat ons alternatieve aanbod gaat worden. Waarbij ik soms vergeet te voelen of dat aanbod ook werkelijk goed voelt. Ik moet bedenken wat ik ga eten wanneer ik gasten heb. Ik droom van het wonen in een community en moet bedenken hoe ik dat (het liefst zo snel mogelijk – volgende valkuil) ga realiseren. Daarnaast moet ik bedenk… (naja, you get me).

Al dit bedenken maakt mijn leven complex en het zorgt voor druk. Het zorgt ervoor dat ik soms sneller ga dan eigenlijk goed voor me is. Dat ik drie stappen vooruit wil zijn terwijl ik eigenlijk stil heb te staan om te voelen wat werkelijk klopt. Dat ik mag vertrouwen dat ik meer helderheid zal krijgen over mijn volgende woonplek. Dat ik open mag staan voor input en gewoon ‘lekker ontspannen’ met vrienden over mijn community droom mag praten en fantaseren. Vertrouwend dat de volgende stap wel helder wordt.

Mijn ‘bedenken’ komt vanuit mijn controledrang, soms levend in de illusie dat ik op alles volledige invloed heb. Als ik het maar bedacht heb en gericht acties uitvoer komt alles wel op z’n pootjes terecht. Zo begon ik een aantal maanden geleden ook aan een nieuwe baan. Ik had helemaal bedacht waarom die baan perfect bij me paste. Alle vinkjes in de checkbox afgetikt. Ik ging weer in een team werken, met veel mensen om me heen. Ik ging coachen en training geven, waar ik veel ervaring in heb en energie van krijg. En bovendien ging ik een flink salaris verdienen. Maar diep in mijn hart wist ik dat dit niet was wat ik werkelijk kom brengen in de wereld. En tegen dat gevoel kan ik me niet aan bedenken.

In ons boek schrijven we er ook over. Paragraaf 5.1; Gevoel of verstand? Daar laten we zien dat veel mannen hebben geleerd om beslissingen vanuit hun hoofd te nemen. Ons onderwijssysteem is hier ook op ingericht. ‘Denk er maar eens goed over na’ heb je waarschijnlijk vaker gehoord dan ‘Adem maar eens diep naar je hart en voel maar’. Er is niets mis met het hoofd, als het hart ook maar mag meedoen. Het gaat om de balans. En die balans is bij mannen – zo ook bij mij – nog wel eens zoek. Waar ik mezelf doorgaans zie als een ‘hartman’ – verbonden met mijn gevoel, kan ik vanuit conditionering weer volledig in de control freak schieten. En als ik dat zie gebeuren, kan ik opnieuw een keuze maken.

Ik ontspan wanneer ik voor de tweede keer dit weekend deel over de vermoeidheid die ik voel die deels ontstaat doordat ik alsmaar alles moet bedenken. De tweede keer dat ik deel over het diepe verlangen om te vertragen en te vertrouwen dat alles op z’n pootjes terecht komt. Ik zie Jeroen een paar keer in stilte diep uitademen. Blijkbaar raakt het ook iets in hem.

MANNENKRACHT

De plek om te ontdekken wat voor man jij wilt zijn. Vrij van de verwachtingen en ideeën over hoe je als man zou moeten zijn. Om de man te worden die je wilt zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mannenpraat nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, laat je inspireren door ons onderzoek naar man-zijn en stay tuned over onze komende events.

!
!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Volg ons voor dagelijkse inspiratie.

Scroll naar top
0 Shares
Share
Share
Tweet