Het leven begint met verantwoordelijkheid nemen

Verantwoordelijkheid nemen. Dat is in onze cultuur echt een mannending. En dit was in mijn leven echt een dingetje. Hoe vaak ik dat al gehoord heb in mijn leven. ‘Raymond, neem meer verantwoordelijkheid’. ‘Raymond, neem verantwoordelijkheid als een man, je bent nu volwassen’. De keren dat ik dat dan vroeger deed, kwam het meer vanuit het hoofd dan echt vanuit het hart. Ik voelde het niet. Ik voelde niet wat het was, verantwoordelijkheid nemen. Dus ik was er niet zo goed in.

En als ik het dan deed, deed ik het omdat het van mij verwacht werd. Omdat ik in de ‘positie’ stond dat ik het moest doen. Omdat een externe partij het van mij verlangde. De overheid, school, een werkgever, een naaste. Maar het kwam nooit ECHT uit mij. Eigenlijk pakte ik voor externe dingen verantwoordelijkheid.

Nu, vandaag, weet ik wat verantwoordelijkheid nemen is. Verantwoordelijkheid nemen als een man. Wij mannen moeten verantwoordelijkheid nemen voor onze gevoelswereld. Over onze blokkades, behoeftes en verlangens. That’s our job. Hier naar durven kijken en dit zien. Hier naar luisteren en het horen. Weten dat het er is en het voelen. Hier voor gaan staan en het uitspreken. Hier besluiten op maken en actie ondernemen. Hier daadkrachtig in zijn en leiderschap over nemen. Leiding geven aan jezelf. Jouw ECHTE zelf. Your inner self. Hiermee in contact staan en dit zijn. Hiermee in contact staan en dit uiten. Niet er van weglopen maar er in gaan staan.

Vandaag doe ik dit. En het voelt goed. Als ik dit doe kan ik in mijn mannelijkheid blijven. Ik geef niks van mijzelf weg. Ik houd mijn kern zuiver. Ik houd mijn relaties zuiver. Ik houd mijn missie zuiver. Ik houd mijzelf zuiver. Ik blijf vrij.

Vroeger dacht ik dat dit egoïstisch was. Altijd voor mijzelf gaan staan. Nu weet ik dat het egoïstisch is het niet te doen. Ik onthoud mijzelf, mijn geliefde en de wereld van mijn beste versie omdat ik anders te laf ben om confrontaties aan te gaan, pijn te ervaren en verantwoordelijkheid te nemen. Dan kon ik jaren in een sleur leven, mezelf en anderen voor de gek houdend. Dat is pas egoïstisch.

Dus een voorbeeld van hoe ik het nu doorleef; Wat ik nu doe geeft stroming en uiterlijke en innerlijke vrijheid. 72 uur geleden stuitte ik op het verlangen om deze winter Zuid-Europa door te reizen met een camper. Ik wil het allerliefste werken, schrijven en coachen ‘on the road’. Mijn hart ging hier sneller van kloppen. In mijn lijf ging het stromen. Ik stuitte echter op een gebrek aan zelfvertrouwen en een geldblokkade. Ik piepte terug. Vroeger zou ik er aan voorbijgegaan zijn en lekker de confrontatie uit de weg gegaan zijn. Nu ben ik naar deze blokkades gaan kijken. Ik heb er verantwoordelijkheid voor genomen en het omgezet naar kracht en liefde. Guess what? Mijn vriendin en ik vertrekken over een maand met een camper naar Zuid-Spanje! Ik ga mijn grootste droom leven; working while traveling!

MANNENKRACHT

De plek om te ontdekken wat voor man jij wilt zijn. Vrij van de verwachtingen en ideeën over hoe je als man zou moeten zijn. Om de man te worden die je wilt zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mannenpraat nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, laat je inspireren door ons onderzoek naar man-zijn en stay tuned over onze komende events.

!
!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Volg ons voor dagelijkse inspiratie.

Scroll naar top
0 Shares
Share
Share
Tweet