Hoe ik (mijn) mannenkracht vond

Door Laurens, een van onze gastschrijvers.

Wanneer je mij ziet rijden in mijn dikke auto met een knappe vrouw naast me, of je ziet me in de sportschool met een afgetraind lijf, dan zullen veel mannen waarschijnlijk denken, dat is een succesvolle man.

‘Gezegend’ met een atletisch lijf en symmetrisch gezicht vond een modellenbureau dat jaren geleden ook en heb ik er jarenlang mijn werk van gemaakt om mensen in dat plaatje te laten geloven.

Dat plaatje wat ik zo succesvol verkocht, daar geloofde ik zelf ook graag in, al was het succes nou niet direct een verdienste van mezelf. Ik heb gewoon geboft met een winnend lot in de genetische loterij en daardoor gaan er inderdaad veel deuren voor mij open die voor anderen misschien gesloten blijven. Best oneerlijk eigenlijk. Maar ja, ik zou wel gek zijn als ik de rol die ik kreeg toebedeeld niet zou spelen, toch?

De waarheid is dat ik het grootste deel van mijn leven onzeker ben. Onzeker, bang en vaak verdrietig. Geen eigenschappen die met het beeld van de succesvolle man rijmen. Maar ik heb toch zoveel mee? Doorzetten dan maar dus.

Ik heb mijn ladder tegen heel veel verschillende muren mogen zetten en de laatste bij de KLM als gezagvoerder. Een beroep waar je als alfa-man mee aan kan komen op een feestje! Want echte mannen leiden. Die volgen niet, toch? Alles heb ik geleerd over koers bepalen, over hoeveel brandstof ik nodig heb om zo veilig mogelijk te komen waar ik moet zijn, over hoe ik mogelijke tegenslagen van tevoren incalculeer, over ‘points of no return’ en hoe ik het beste uit de mensen kan halen met wie ik de reis onderneem. Maar het meest heb ik geleerd toen ik uiteindelijk neerstortte – figuurlijk dan.

Naast heel veel rauw verlies kort na elkaar, verloor ik ook alle luchtkastelen waar ik zo graag in geloofde. Het beeld van het leven zoals ik dacht dat het moest zijn, de man die ik dacht dat ik moest zijn. Nog steeds ben ik langzaam aan het opklauteren. Een zwaar proces. Wat blijft er over als je alles waar je waarde en betekenis aan hechtte los moet laten? Hoe bepaal je dan je koers?

Ik heb geleerd milder voor mezelf te zijn want mijn dagen van als een ‘echte man’ doorzetten tegen de stroom in zijn voorbij. Ik huil, ik wanhoop, ik deel en ik ga weer verder. In plaats van emoties als angst en paniek weg te drukken, heb ik geleerd erop te vertrouwen dat ze de weg wijzen naar mijn kracht. Net zoals bij de Hulk.

Mijn therapeut (ja, ik heb hulp nodig en gevraagd ook) leende me een boek waarvan hij dacht dat ik het wel inspirerend zou vinden. Het was ‘Het Is Tijd Man’ van Rob, Pieter en Jeroen. Ik voelde me meteen zo verbonden met die gasten en het werk wat ze doen. Ik voel heel sterk dat ik iets bij wil en heb te dragen aan het gevoel van broederschap wat zij creëren. Na wat e-mails besloten Rob en ik elkaar te ontmoeten, Pieter was er die dag toevallig ook. Vanuit die ontmoeting ontstond de uitnodiging om een gastblog te schrijven en zodoende deel ik hier een beetje van mezelf, het echte verhaal.

Ik weet niet waar mijn verhaal nu heengaat, maar wat ik wel weet is dat ik de rol die ik jaren heb gespeeld, wil loslaten. Ik heb eerst veel moeten verliezen om hierin te kunnen berusten. Licht kan alleen schijnen door de duisternis of zoals de mannen het in hun boek zeggen: Het begint bij de shit. En dat begint, ondanks de pijn, steeds bevrijdender te voelen.

Als jij er ook klaar vóór, of méé bent help ik je graag op weg. We hoeven het namelijk niet alleen te doen. Samen kunnen we het avontuur aangaan. Bijvoorbeeld hier:

Bekijk hier alles over Het Is Tijd Man – De Dag >>>

MANNENKRACHT

De plek om te ontdekken wat voor man jij wilt zijn. Vrij van de verwachtingen en ideeën over hoe je als man zou moeten zijn. Om de man te worden die je wilt zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mannenpraat nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, laat je inspireren door ons onderzoek naar man-zijn en stay tuned over onze komende events.

!
!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Volg ons voor dagelijkse inspiratie.

Scroll naar top
1 Shares
Share1
Share
Tweet