Jaloezie! Doorbreek het taboe

Ik werd vanmorgen wakker en kreeg een flashback naar een droom. In de droom zag ik mijn geliefde tegen een andere man aan liggen. Ik kon niet meer met haar in verbinding komen. Ze had geen oog meer voor mij. Ter compensatie besloot ik tegen een andere vrouw aan te gaan liggen. Maar het hielp niet. De onmacht en pijn die ik erbij voelde waren ondraaglijk. Tot ik wakker werd.

Dromen vertellen ons veel. Ze laten het licht schijnen op onze verlangens, maar brengen ook onze grootste angsten aan het licht. En jaloezie is één van mijn grootste angsten. Die aangedikt wordt door het feit dat deze emotie er van mezelf absoluut niet mag zijn. Ik ben jaloers, maar dat mag niet. Daar komt het zo ongeveer op neer. Jaloezie vormt echter slechts de buitenste laag. De echte angst zit veel dieper.

Wat betekent jaloezie?

Jaloers zijn gaat over de angst dat je niet kunt krijgen of behouden wat een ander op dat moment lijkt te ervaren of hebben. Het zorgt vaak voor gevoelens van wantrouwen, machteloosheid, hebzucht en bedreiging. Gevoelens die zo sterk zijn dat je direct wilt afdwingen of opeisen wat de ander heeft. Ondertussen lukt het jou niet om jezelf te geven wat je nodig hebt.

Denk maar eens aan de verhalen waarbij de wanhopige man zijn vrouw vermoordt omdat hij haar met een ander in bed aantreft. Of de hulpeloze dronken jongen in de kroeg die een andere man tot moes slaat omdat de man in kwestie een gesprek met zijn vriendin is begonnen. Wanhoop en machteloosheid vormen hier de basis voor woede. En deze mannen zijn niet in staat om hun woede om te zetten in constructief gedrag.

Wat is de ware angst?

Niet krijgen wat je wilt. Je daarbij machteloos en hulpeloos voelen. En niet in staat zijn om constructief met die gevoelens om te gaan. Maar wat zit daaronder? Ik deel het vanuit mijn eigen ervaring, terwijl jij ondertussen kunt onderzoeken wat jouw onderliggende angst is.

Ik ben bang dat mijn liefde een man treft die aantrekkelijker is dan ik. Of zelfverzekerder. Of mannelijker. Intelligenter, sterker, rijker of een betere minnaar. Of mogelijk een betere vader voor haar kinderen. En ze me vervolgens verlaat. Omdat de ontmoeting met deze man haar inzicht geeft in mijn tekortkomingen.

Wanneer ik haar in een verbinding met een andere man zie, kan deze angst omhoog komen. In kleine of grote mate. Tegelijkertijd gaat dit gepaard met de angst dat er niet genoeg voor mij is. Niet genoeg aandacht, niet genoeg liefde, niet genoeg intimiteit. Dat ik alleen ben. Eenzaam. Verlaten. Gevuld van diepe ellende. En die gevoelens zijn ondraaglijk. Herkenbaar? Dan zul je net als ik ervaren dat dit niet de meest fijne gevoelens zijn.

Jaloezie, hoe ga je daarmee om?

Hoe jij ermee omgaat kan ik natuurlijk niet vertellen. Ik vertel je wel graag de twee dingen die mij helpen. Allereest breng ik mijn gevoelens in contact wanneer ik jaloezie ervaar. Zowel met mijn liefde, die daar zeer compassievol op reageert, als ook met broeders, vrienden, andere mannen. Daarin heb ik mogen ervaren dat veel mannen deze gevoelens herkennen en ik niet de enige ben. En jij dus ook niet. Het delen van kwetsbaarheid vindt een vrouw bovendien woest aantrekkelijk, dus laat deze tip vooral niet aan je voorbij gaan.

Daarnaast werk ik aan mezelf. Ik mediteer op zelfliefde. Ik neem een diepe ademhaling en ik omarm de gevoelens van jaloezie en tekortkoming in plaats van dat ik het weg wil stoppen. Ik werk aan mijn zelfvertrouwen. Ik zoek de oplossing in mezelf en gun mezelf tijd. Dat is het begin.

Tot slot besef ik me dat de aandacht die mijn vrouw van andere mannen krijgt zeer positief is. Want ‘hell yeah’ wat is ze aantrekkelijk. En steeds meer kan ik oprecht genieten wanneer ik haar met een ‘ander’ zie. Me beseffende dat ze vrij is, net als ik.

MANNENKRACHT

De plek om te ontdekken wat voor man jij wilt zijn. Vrij van de verwachtingen en ideeën over hoe je als man zou moeten zijn. Om de man te worden die je wilt zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mannenpraat nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, laat je inspireren door ons onderzoek naar man-zijn en stay tuned over onze komende events.

!
!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Volg ons voor dagelijkse inspiratie.

Scroll naar top
0 Shares
Share
Share
Tweet