Jongetjes en meiden opgelet

In dit blog gaat het me om de kleine onbewuste dingen die veel invloed op me hebben. Het liefst vertel ik erover in een grappig of sappig verhaal. Maar soms is het gewoon een verslagje van wat mierenneuken over mannetjes en vrouwtjes. Neukt u met me mee?

Deze keer gaat het over taal. Heel erg letterlijk: verkleinwoordjes. En om precies te zijn: op babykaartjes. En om nog preciezer te zijn: over het verschil hoe jongens en meisjes aangekondigd worden.

Wie leest het verschil in bovenstaande zin?

Check maar eens: waar zit de ongelijkheid?

Hoe klein ook, bij dit schuurt het dan in me. M’n innerlijke autist gaat hier helemaal geil op – want zo supertrots dat jullie het waarschijnlijk nóg niet hebben gevonden. Of wel?

Komt-ie, totaal spectaculoos:

Als je het helemaal gelijk wil, is het ‘jongetjes en meisjes’. Beiden verkleind. Of ‘jongens en meiden’, beiden onverkleind. Meisje is het verkleinwoord voor meid. Maar dat klinkt niet zo schattig! Een meid is flink, uit de kluiten gewassen (niet uit de kluitjes, voel je hem?). Geen pasgeboren wurmpje waarmee je nog jaren kunt knuffelen. Maar een jongen, ja, da’s mooi als die meteen flink is! Een pasgeboren meid klinkt raar in onze oortjes. Behalve als het over koeien gaat. Maar, autist of niet, het is dus ongelijkjes.

Een voorbeeldje: in ons postbusje had het postbodetje een envelopje gedaan. Daarop deelden twee vriendjes hun vreugdetje over hun tweelingetje. Superliefjes, zoetjes, persoonlijkjes. Bewuste mensjes. Er was zowel een jongen als een meisje geboren – daar is-ie weer.

Met beiden zijn de oudertjes trouwens even blij. Maar in hun taal maken ze wel een klein verschilletje. Onbewust. Want zo gewoon. ‘Dames en heren, jongens en meisjes.’

Waarom is dit belangrijk? Omdat het jongens meteen al op de +1 positie zet en meiden op -1. Ongelijk. Ik wil er niet aan meewerken dat de seksen al zo snel ten opzichte van elkaar gepositioneerd worden. Daar heb ik een broer én zus dood aan!

Da’s serieuze taal, dat snap ik. Daarom vanaf nu graag, bij het volgende bruidspaartje, treinongelukje of terroristische aanslagje: ‘Geachte dametjes en heertjes, jongetjes en meiden’ – om een paar jaar achterstand recht te trekken.

Oja, en in deze: voortaan allemaal ons mens staan. Noem me kritisch, de strijd wordt gevoerd met letters!

Heb jij een voorbeeld? Stuur me ze op via jeroen@mannenkracht.nl en win een verkleinwoordje naar keuzetje 😉

MANNENKRACHT

De plek om te ontdekken wat voor man jij wilt zijn. Vrij van de verwachtingen en ideeën over hoe je als man zou moeten zijn. Om de man te worden die je wilt zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mannenpraat nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, laat je inspireren door ons onderzoek naar man-zijn en stay tuned over onze komende events.

!
!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Volg ons voor dagelijkse inspiratie.

Scroll naar top
3 Shares
Share3
Share
Tweet